Mnenja, recenzije


Pomembno je obdelovati svoj vrt – Kitov vrt

Veronika Šoster, Trubarjeva hiša literature, 5. 9. 2017

Pomembno je obdelovati svoj vrt – Kitov vrt

Vsakdo ima kakšno skrito željo, zakaj je potemtakem ne bi imel tudi kit? To veličastno morsko bitje, ki je priplavalo tako v klasične romane (Moby Dick Hermana Melvilla) kot tudi v otroško literaturo (Kiti plavajo počasi Esada Babačića) vsega sveta, je navdušilo tudi nizozemskega pisatelja, pesnika in zdravnika Toona Tellegna. Svojega kita je izpisal sanjavo in mehko, njegovo vizualno podobo pa je zaupal ilustratorki Annemarie van Haeringen. Tellegnov kit je povsem skromna žival, ki uživa v prostranosti morja, vseeno pa bi bil še bolj srečen, če bi imel na hrbtu vrt, na katerem bi lahko posedali njegovi prijatelji in mu delali družbo. Ni prikazan materialistično, saj ga ne moti, da nima postelje ali vrat, ampak si predvsem želi bližine, sploh pa vrt ni tako slaba ideja, ugotavlja, saj »vodomet že ima[...]«.

Njegovo hrepenenje je predstavljeno s pomočjo njegovih sanj, ko ne more gostiti veverice, ki jo kar naprej odnaša z njegovega hrbta, zato se obrne na kobilico, pravljični ekvivalent Amazona, ki izpolnjuje vse mogoče želje in vrtnarske pripomočke, klopce, pesek in rastlinje dostavi kar h kitu »domov«. Zasnova knjiga po malem spominja na pustolovsko pravljico, saj gre za protagonista, ki si želi objekt, pri čemer mu asistirajo pomagači, toda klasičen pravljični model je prilagojen in osvežen – namesto da bi mu pot do objekta oteževali sovražniki, se v tej nehvaležni vlogi znajde sam. Po izpolnitvi želje se namreč res ponaša z neprekosljivim vrtom, toda vse se spremeni. Ne sme več burno skakati iz vode, ker ga lahko uniči, prav tako je nevarno, če se krohota, še najhuje pa je ponoči, ko ne more več opazovati zvezd in sanjariti. Povrh vsega pa ugotovi, da ima še najmanj zadoščenja od celotne zadeve on sam, saj je edini, ki v vrtu ne more zares uživati. Tellegen s tem preprostim obratom pokaže, da moraš biti vedno previden, kaj si želiš, saj s tem pride tudi do odrekanja, na katerega moraš biti pripravljen. Na srečo se Tellegen izogne deus ex machina razpletu, kjer bi vse razrešila kdo ve katera »višja sila« ali kakšno čarobno pravljično sredstvo – kit se izkaže za pozitivnega junaka, ki deluje kot samostojen akter in sam ustvarja svojo usodo, zato se odloči zadevo z vrtom končati in raje ceniti tisto, kar ima: »Videl je, kako je vse odplavalo stran. Klop, senčnik, vrtna lopa, grmovje, vijolice, vrtnice, azaleje, perunike, gladijole, jablana, podrast, ograda, vse. Zelo globoko je zavzdihnil. Ampak, ga je nato prešinilo, svoj vodomet še imam. [...] Na svoj vodomet je bil bolj ponosen kot kadar koli.«

Enakovreden del Kitovega vrta so prikupne ilustracije v mešani tehniki. Črn tuš označuje robove in skrbi za hudomušne izraze na živalskih obrazih, preko tega pa se razlivajo in prelivajo akvarelne barve, kar ustvarja podvodni, morski občutek. Izmenjujejo se minimalistične in celostranske ilustracije,a tudi pri slednjih niso nikoli pobarvane cele ploskve. Pri ilustracijah vrta je pogosta siva barva, ki ustvarja lep kontrast z zelenkastim rastlinjem. Zanimivo je, da gre za zelo pisano knjigo, a pri posamezni ilustraciji po navadi izstopa samo po ena barva. Najbolj pa začara velika dvostranska podoba sivkastega morskega življenja in ponosnega »ozelenelega« kita, ki čisto brez besed pokaže, kakšna posebnost je kitov vrt v resnici. Ne dobiš vedno tistega, kar hočeš, dobiš pa tisto, kar potrebuješ, se nauči kit. Na videz otroška, nezapletena in hudomušna zgodbica zato v sebi skriva veliko plasti in predvsem nepretenciozno nariše junaka, ki se ne boji odgovornosti in sam poskrbi za svojo srečo, pa čeprav mora priznati lastno napako. Poučno, pa še poslastica za oči.

Krasna zgodba

Lenka Štrukelj, blog Literarna kavarna22. 7. 2017

Pri založbi Miš je v začetku letošnjega leta izšla še ena čudovita slikanica Maše Ogrizek - Krasna zgodba, ki se ni izneverila svojemu naslovu. Tudi ta je, tako kot Gospa s klobukom, hvalnica življenju in presenečenjem, ki nam jih ponuja. Pa še nekaj: čudovito diši po kavi. Kdo se ji bo lahko uprl?
Govori o Klavdiju Klobučniku, imenovanem dr. Knjigca, ki je bil od nekdaj učenjak in knjigožer, ter njegovemu bratu dvojčku Klementu Klobučniku, imenovanem Koder, ki je "raje ril po zemlji, sadil rastline in tuhtal, kaj bi se dobrega izcimilo iz njih." Prihajala sta iz kraja Krasnograd, kjer je omamno dišalo po kavi, saj je Koder je med drugim na svojem vrtu gojil kavo in iz nje kuhal omamno dišeče napitke, ki jih je prodajal v svoji kavarnici, ob tem pa slastne krofe, ki so v sebi skrivali besedo, ki jo je zapisal dr. Knjigca. Obiskovali so jo vsi meščani Krasnograda in kot dober gostitelj je Koder poznal navade vsakega od njih. Nekega dne pa se je zgodilo, da je Koder v krofu našel listek z besedo "komar" in že nekaj trenutkov kasneje ga je dejansko pičil komar. In ta droben vsakdanji trenutek je v mestu Krasnograd povzročil pravo katastrofo. A potem se zgodi nekaj, kar stvari postavi na svoje mesto. Kaj to - nekaterim popolnoma spremeni življenje.
Picture
Maša Ogrizek je tudi s pričujočo slikanico prinesla svež veter v slovensko ustvarjanje za otroke. Pripoveduje o nepredvidljivosti življenja, ki se enkrat obrača v žalost, drugič spet v veselje. Govori o tem, da nič ni dokončno, da se stvari ves čas spreminjajo in čeprav se nam nek dogodek zdi popolna katastrofa in konec vsega smiselnega, nam že trenutek za tem življenje ponudi novo priložnost za dober posel, kreativno ustvarjanje, celo ljubezen. Zato nam ni treba obžalovati zamujenih priložnosti, niti žalovati za izgubljenim prijateljem, kajti za prvim vogalom nas verjetno že čaka nekaj novega, boljšega, prijetnejšega, celo vrednejšega.

Avtorica se tokom celotne zgodbe prav spretno poigrava z besedami in pomeni, kar daje zgodbi še dodatno dimenzijo. Vsa imena oseb in kraja ter ob tem uporabljene ključne besede se namreč začenjajo na eno in isto črko, kar povzroči, da te besede prav skočijo iz zapisanega besedila. To pa kar kliče k igri za opismenjevanje, v kateri se išče besede na isto prvo črko.

​Ilustracije Igorja Šinkovca nas prestavijo v čas, ko so ljudje še nosili klobuke, ko so bile kavarne središče meščanskega življenja in so ljudje še verjeli v solidarnost in medsosedsko pomoč. Prepričljive in na čase hudomušne v sebi skrivajo vso zakladnico čustev, ki jo prinaša zgodba. Odraža jo uporabljena barvna paleta, kjer Šinkovec ob "veselem" delu zgodbe uporabi bolj živahne barve, medtem ko so v "žalostnem" delu te bolj zamolkle, izprane, puste.

​Mašo Ogrizek lahko zaradi Krasne zgodbe in Gospe s klobukom nedvomno uvrstim med avtorje, ki bodo še zaznamovali otroštvo naših otrok in otrok prihodnjih generacij.

V napačni zgodbi

Nina Prešern, blog Gospodična knjiga, 26. 5. 2017

V napačni zgodbi je mladinski roman, ki me je navdušil z močjo vživljanja v občutenje najstniške zaljubljenosti, nikakor ne lahke kot pero. Ne skrivam, da bo prav to delo slovenske pisateljice Cvetke Sokolov v novem šolskem letu na seznamu branja dijaškega bralnega kluba, ki ga vodim. Zakaj naj že kmalu pristane tudi v vaših rokah? Pojasnim.

Manca je sproščena, nasmejana in zgledna 16-letnica. Rada prepeva in obiskuje literarni krožek. Ko se zaljubi, je to visokoleteča, romantična in vihrava občutenost metuljčkov, idealov, sožitja z izbrancem, sanjarij o njuni prihodnosti … Vsi smo že doživeli kaj takega, zato je identifikacija z likom lahka, za najstnike pa sploh privlačna.

Posebnost romana je odklon od tipične mladostne ljubezenske zgodbe. Mančin izbranec namreč ni njen vrstnik, temveč precej starejši moški. Ni le nekdo iz okolice, ki bi se mu lažje izognila in si s tem prihranila boleče zapletanje, temveč je to njen profesor. Da je branje še zanimivejše: odnos je obojestranski, fizično in miselno doživet ter občuten.

Kaj ob tem kot bralci vidimo v Manci – le naivnost neke deklice, ki bo žalostno končala? Kaj čutimo ob profesorju, ki se je tako hlastno dotika – zgolj gnus, zaradi katerega mora biti moralno obsojen? Kakšne so možnosti, da se njuna zveza razvije, razširi in poglobi?

Cvetka Sokolov prepriča tudi z razgibanim slogom ter s poetičnimi in z glasbenimi namigi med besedilom. Ne zmoti niti večja predvidljivost konca zgodbe. Bralca priteguje pot, po kateri morata oba lika, da bi spoznala, kako nevarno se je smukati po stranskih poteh.

Pedagoški namig: V napačni zgodbi načenja mnoge komunikativne teme za najstnike, zato je mikaven izziv za delo v šoli. Tematskih izhodišč je več: prve spolne izkušnje (roman je mogoče dobro povezati z zbirko kratkih zgodb Prvič), tvegani spolni odnosi, najstniška nosečnost, vpliv starostne razlike med moškim in žensko (aktualizacija je na dlani: francoski predsednik Macron in bivša profesorica), laži in prevare, zloraba digitalne tehnologije v partnerskih odnosih, želja po ugajanju ipd.

Ljubezenske in politične počitnice

Petra Vidali, Večer, 18. 5. 2017

Slavko Pregl: Poletje pod lastovičjim zvonikom

Književni prostor ni poimenovan z realnim geografskim imenom, opis mesta pa kljub temu ustreza Piranu, kar se odslikava tudi na ilustracijah Bojana Jurca: že na naslovnici je zvonik; na notranji naslovnici prepoznavna veduta Pirana s cerkvijo na bregu, s hišami vse do obale in valobranom. Glavni literarni lik je dijak prvega letnika srednje šole Luka, pomembna sta še njegova prijatelja, osnovnošolca Srečko in Tine, posebno mesto v literarnem delu (in Lukovem srcu) ima Martina, ki pride v obmorsko mesto na počitnice k stricu. Med najstniki teče vsakdanja pustolovska zgodba, postavljena je v čas počitnic, kar pomeni, da mladostniki nimajo šolskih skrbi in smejo celo lenariti. Po drugi strani so ravno ob pravem času na pravem mestu, da pripomorejo k razpletu druge, politične zgodbe. Pregl za odrasle uporabi lastna imena, ki so pomensko povezana z dejavnostjo, s katero se oseba ukvarja, npr. Glavina je župan (ta je sicer največkrat omenjen), berač Vrečar, gospod Mokar je pek, gospodična Tajnikar je tajnica, ribič Mrežar, plavalec Kravlik, mestni kurir Naglič; mestoma gre za večpomenskost besed, npr. gospod Saje je dimnikar, gospa Violeta ima rožni vrt (a bi bila rada pevka), Metličar je smetar, zeliščarici je ime Meta. Preglovi mladostniki so orisani simpatično, celo prizanesljivo - saj so še mladi in nepokvarjeni. Za razliko od mladostnikov pa so odrasli pogosto bolj zoprni, njihovi cilji pa bolj pritlehni, saj jim gre za oblast v mestu. Pregl s parodijo opozarja tudi na sedanjost (oziroma trenutno dogajanje na Slovenskem), npr. ko se pojavijo spretno zapisani plakati "Vsi na zborovanje za župana gre!" (besedilo je napisano v risbi, gre torej za intraikonično besedilo v ilustraciji Bojana Jurca), naročnik, notar Janež se namreč rad obrača k močnejšim (bi rekli, da po vetru): "Če bo gospod župan še naprej ostal župan, bo gospod notar Janež lahko trdil, da je osebno naročil plakat v podporo staremu županu. Če bodo ljudje terjali novega župana, na primer gospoda mesarja Kostka, pa bo slednjemu zatrdil, da je osebno naročil plakat v podporo novemu županu." Tudi to, da bi bil bodoči župan mesar, je mogoče prebrati v prenesenem pomenu.

Mladostniki so v zgodbo o tem, zakaj ne zvoni zvonec cerkvenega zvona, vpleteni bistveno manj, pravzaprav pa naredijo največ. Odrasli raje sestankujejo, se dogovarjajo, pišejo zapisnike …, mladi pa gredo pogledat, kaj se z zvonom dogaja.

Preglov humor je v predstavljenem besedilu izrazito anekdotičen, pri čemer avtor stopnjuje humornost na dva načina. S količino popitih kozarcev nekaterih literarnih oseb na primer: "In krmar začetnik, gospod Kravlik, kmalu ni vedel ničesar več, razumel ničesar več in nič več ubogal. Kar tako je malo obračal krmilo sem ter tja. Gospod Mrežar pa, ki je bil doslej kos vsem viharjem, je dokončno podlegel pletenki. /…/ Točno na te vijugaste razmere je naletela potniška barka. /…/ Ko je bilo že videti, da se je kapitan Čolnik izognil čolnu gospoda Mrežarja, se je ta nenadoma pojavil na napačnem mestu." Druga varianta humornosti se kaže v ponavljanju (gre za paralelizme), ko na primer župan najame gospoda Preključa, da bo naslikal na zvonik lastovico, kapelnik pa naj napiše skladbo o tej ptici, oba s popolno umetniško svobodo, le naj bo lastovica. Na koncu se župan spomni, da bo najel še pisatelja: "In pri pisanju bo imel pisatelj vso umetniško svobodo, samo da bo zgodba imela naslov Poletje pod lastovičjim zvonikom!"

Prijazno, tudi malce cinično poletno branje želim.

Črno belo

Pia Marincelj, Bukla 132-133

V belem mestu je v beli hiši živela izjemno urejena bela družina, ki je navzven delovala zelo srečno. Iz neznanega razloga pa je bilo vse prebivalce belega mesta neznansko strah vsega črnega. Vse se je spremenilo nekega jutra, ko je belo družino na pragu hiše pričakal ljubek črn mačkon in s svojo ljubeznijo v družino prinesel barve. Ta drobna, a močna slikanica, na nekaj straneh pomete s predsodki, ozkoglednostjo in iluzijo popolnega. Otroke uči, da se ne smejo bati drugačnosti, saj lahko prav ta v življenje prinese tisto nekaj, kar še sami ne vemo, da nam manjka. V globoki sporočilnosti slikanice in estetiki črno-belih Stepančičevih ilustracij pa bodo uživali tudi starejši bralci.

Mamice

Beti Hlebec, Bukla 132-133

Materinstvo je posebno obdobje, ki ne traja samo od spočetja otroka do njegovega rojstva, pač pa najbolj burno obdobje pride šele kasneje, ko malček priveka na svet in odrašča. Vsaka ženska to vlogo doživlja po svoje. V privlačnem romanu se prepletajo zgodbe šestih novopečenih mamic, ki se sicer trudijo čim bolje slediti pričakovanjem okolice, a naloga ni za vse enako lahka oz. težka. Mamice so si med sabo tako različne, da se brez otrok gotovo ne bi nikoli srečale. Od ambiciozne pravnice, ki si je za očeta svojega otroka izbrala čednega mlajšega deskarja, do matere samohranilke s socialnega dna, razgledane galeristke, ki se je povsem podredila bogatemu možu, mlade preproste Balijke, ki je rodila sina s prirojeno napako, psihologinje, ki se zaradi poporodnih zdravstvenih težav zapira v svoj svet, in bistre novinarke, ki še vedno po malem sanja o bivšem ljubimcu. Najdejo se v materinski skupini, ki jo mladim mamicam v pomoč organizira lokalni zdravstveni center, in kmalu njihovo prijateljstvo iz obveznih tedenskih srečanj preraste v neobvezna druženja na igriščih, v parkih, kakšnem lokalu ali pri kateri doma. Njihovi dnevi potekajo v prijetnem vzdušju z bolj ali manj običajnimi težavami, ki jih nove prijateljice spretno rešujejo, dokler se ob praznovanju prvega skupnega rojstnega dne njihovih otrok ne zgodi tragična nesreča … Avstralska avtorica je do zdaj napisala tri romane, in ta je prvi, ki je preveden v slovenščino. Branje za oddih in v premislek.

Muzealci cenijo najstnice

Vojko Urbančič, Delo, 17. 5. 2017

Živa je tipična slovenska najstnica ob koncu devetletke, kar pomeni, da jo bolj kot vse drugo zanima varovanje slovenske kulturne dediščine, njen alternativni dom pa je muzej, kjer ima eksponate v malem prstu.­ Šalo na stran, natanko takšna­ najstnica kraljuje v delu ­Zgodovina Slovenije v stripu.

Zgodovina Slovenije v stripu (založba Miš) je rezultat dialoga med soavtorjema, scenaristom Žigo X. Gombačem in risarjem Ivanom Mitrevskim, prinaša pa približno štirideset didaktičnih dogodivščin iz tukajšnje preteklosti – vse so povezane s predmeti iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije –, ki so pred tokratno knjižno izdajo štiri sezone zapolnjevale strani mladinske revije National Geographic Junior.

Knjiga pravzaprav temelji na dveh dialogih. Ob omenjenem med soavtorjema, ki sta besede, črte in barve zlagala v svoje pripovedi v stalnem sodelovanju, še na dialogu med osrednjo junakinjo in antijunakom, brez katerih v stripih ne gre.

Prva je omenjena Živa, lik Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani – njena botra je direktorica te nacionalke Barbara Ravnik, tokrat piska uvodnika –, drugi pa Razpoka, priletni plešasti možakar brez občutka za varovanje kulturne dediščine in za higieno, žlehtnoba, negativec in smrdljivec s pisanim diapazonom grehov, celo tako priskutnim, kot je ta, da ne ločuje ­odpadkov.

Vendar mu s časovnim strojem Razpoka 2000 uspeva vstopati v različna zgodovinska obdobja ter lomastiti po njih z ekskluzivnim namenom osebnega okoriščevanja. Živa za enaka potovanja po izsekih zgodovine tovrstnega stroja ne potrebuje. Dovolj je, da se v muzeju dotakne izbranega eksponata, in hipoma se znajde v obdobju, v katerem je ta nastal, kar ji seveda omogoča, da reši kulturno dediščino pred Razpoko. Tako rekoč obsojena je na uspehe, Razpoka po drugi strani vselej potegne kratko.

Paradna poglavja arheologije in zgodovine

V ta preprosti pripovedni okvir so prek, denimo, kletvic športnih navijačev izpred stoletja, kakršne so šalobarda, buzakljun ali poštajna, alternativne Zdravljice – Kakšna čast? Le oblast naj končno bode moja last! –, Marije Terezije z močno in uporabno pestjo ali nepremičninskih špekulacij med mostiščarji vpete duhovite kratke pripovedi iz časov od neandertalčeve piščali izpred 60.000 let do prve svetovne vojne s soško fronto in zgodnjega 20. stoletja, na čelu z obdobji, ki predstavljajo paradna poglavja tukajšnje arheologije ter zgodovine v Narodnem muzeju Slovenije. Se pravi, predvsem bakrene in starejše železne dobe, Keltov in zatem Rimljanov, izsekov iz srednjega veka in baroka ter časa narodne prebuje v 19. stoletju.

Z izjemo novodobnega kovanja slovenskih tolarjev izpred dvajsetih let zgodovine, pred katero postavljamo pridevnik novejša, tiste iz »polpreteklika«, v knjigi ni. Naslov Zgodovina Slovenije v stripu si je tako treba razložiti kot izsek zgodovine, skladen s poglavji, ki jih kot obiskovalec srečuješ v Narodnem muzeju v Ljubljani, matičnem Rudolfinumu in študijskih zbirkah na Metelkovi. Pa tudi v podružnicah, kot sta Blejski grad in grad Snežnik.

V stripu, izrisanem v karikiranem, domala sploščenem slogu – Mitrevski je tretjo dimenzijo v risbah domala ukinil in s prevladujočo postavitvijo figur v profil ustvaril nekakšen kubističen, staro­egipčanski slog –, se sicer muzealec vmeša v dogajanje le kdaj pa kdaj. Ime mu je dr. France Fascikel.

Deveta umetnost zrela za muzej

Aktualni čas ostaja naklonjen prisotnosti devete umetnosti v slovenskih muzejih, na kar opozarja tudi katalog letošnje razstavne inventure minule dekade Stripovsko desetletje: strip v Sloveniji 2006–2016, ki je do zaprtja pred dobrim tednom vabila v celjsko Galerijo sodobne umetnosti. Strip je v zadnjem obdobju med drugim vidneje prodrl v šolske učbenike – tudi z Mitrevskim –, brošure in zloženke, a tudi muzeje, Gombač in Mitrevski pa imata na tem področju lepo kilometrino.

Pred tokratno knjigo sta v seriji Živa iz muzeja, ki jo izdaja Narodni muzej Slovenije, objavila že pet didaktičnih knjig za osnovnošolce, kombinacij besedil, ilustracije in stripa na temo Prableda, viteškega turnirja na gradu Kamen, skrivnosti egipčanske mumije, antike in še bolj odmaknjenih časov železne dobe.

Ob Narodnem muzeju je strip doma tudi v muzeju, s katerim si deli Rudolfinum – v Prirodoslovnem muzeju je v okviru zbirke Leonora pripoveduje prisoten strip Mateja De Cecca –, predvsem pa v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer so stripi dopolnili podobe starih Emoncev na razstavi 2000 let Emone, zatem pa so v tem muzeju na temo življenja v Ljubljani med drugo svetovno vojno ob 70. obletnici konca te morije izdali didaktični album kustosa Blaža Vurnika in risarja Zorana Smiljanića Spomini in sanje Kristine B.

Tudi v tem stripu je bila osrednja junakinja fiktivna najstnica, potisnjena v odraščanje v času vojne. Kaže, da so muzealcem najstnice v vlogi identifikacijskega elementa, ki v stripu za mlade ne sme manjkati, pri posredovanju zgodovine ljube.

Zgodovina Slovenije v stripu

Renate Rugelj, Bukla 132-133

V resnici ne vem, koliko je danes deklic, ki bi z veseljem obiskovale muzeje in raziskovale zgodovinske eksponate, a prepričana sem, da če obstaja ena sama, je ta prav gotovo zelo podobna Živi, živahni osnovnošolki, ki lahko s svojim čudežnim dotikom obudi vsak muzejski predmet, spozna njegovo zgodbo in čas, iz katerega izhaja. Na pot se ji pogosto postavi preverantski lump Razpoka s časovnim strojem, a Živa ga vedno znova užene v kozji rog. Prepoznavni dvostranski stripi (ki so jih tri leta redno objavljali v reviji National Geographic Junior) govorijo o različnih predmetih naših prednikov, od rimskih posod, viteškega oklepa, gosposkega cilindra prek žepne violine, lesene vojaške čutarice in drobnih kipcev pa do bronastega meča, Prešernovih rokopisov, neandertalske piščali, vaške situle ali keltskih zlatnikov. Vsaka zgodba je v zgodovino umeščena na časovni premici na dnu strani in tako mimogrede izvemo še, kdaj se je začela bronasta doba, kdaj je razpadlo rimsko cesarstvo in še marsikaj poučnega.

Nevarnost preži povsod

Žiga Valetič, Bukla 132-133

Stripovska slikanica je šaljiv priročnik za izogibanje nevarnosti, ob katerem vas bo končno spreletelo olajšanje, da nekdo razume vaše skrbi. V današnjem svetu nevarnost preži na vsakem koraku, to pa najbolje ve »dokter Nik Območnik«, ki se je za poklic nevarnologa odločil, ko je kot reševalec iz vode preventivno izpraznil bazen, saj je ugotovil, da je na bazenih vse, vključno z vodo, skrajno nevarno. Najbolj varna domača žival je kamen, nenadejano nevarnost predstavljajo babice, najbolj varna torta pa je polovica zeljnate glave, v katero postaviš nekaj okrog obrnjenih korenjev. Brez čelade sploh nima smisla hoditi naokrog, na snegu pa jo boste najbolje odnesli, če si boste na noge nataknili posebne »posteljne čevlje«. Če bo nevarnologija prepričala tudi vas in si boste neverjetne Nikove domislice vzeli k srcu, vas na koncu knjige čakajo izpitna vprašanja z uradno nevarnološ­ko diplomo. Do tja boste morali paziti le na vikinge, tigre, vampirje in … na škorpijona devete strani! No, in še na tisoč in eno drugo nevarnost.

 

Krasna zgodba

Žiga Valetič, Bukla 131

Mladinska pisateljica Maša Ogrizek in ilustrator ter stripar Igor Šinkovec sta upodobila mestece Krasnograd, v katerem ne manjka zanimivih ljudi, ki počnejo prikupno zanimive stvari, četudi so njihova pota dokaj običajna. Družino Klobučnik vsi dobro poznajo, saj so znani po klobukih, po kulinaričnih specialitetah, kasneje, ko odrasteta sinova Klavdij in Klement, pa slovijo tudi po kavi in knjigah – to namreč postanejo zanimanja enega in drugega. Toda nekega dne se nad družino zgrne žalostna tragedija. Mesto ne ostane ravnodušno, toda treba bo iti naprej, življenje kliče k vedno novim začetkom ...

Prikazujem 1 do 10 od 44 zadetkov