Guus Kuijer

Guus Kuijer

(Avtor)

Nizozemski pisatelj Guus Kuijer (1942) je danes eden najbolj plodnih, priznanih in pogosto nagrajenih nizozemskih avtorjev mladinske literature. Poleg knjig za mlade piše tudi leposlovje za odrasle, gledališka dela in televizijske scenarije. S pisanjem je začel sredi sedemdesetih let, ko so bile knjige za otroke ponovno odkrite kot orožje v boju za boljši svet. Svojo pozornost namenja opisovanju vsakdanjega življenja, tegob in veselja otrok ter mladih najstnikov, ki se začenjajo zavedati sveta okoli sebe in ki jih pretresajo nova spoznanja o odraslih, predvsem o njihovih starših. Odrasli v njegovih delih so največkrat izgubljeni in čudaški, medtem ko so glavni junaki večinoma otroci, ki so si izoblikovali svoj pogled na svet in ga avtor zvesto popisuje skozi njihove oči. V večini del je zaslediti bolj ali manj izrazito družbeno kritiko, toda realistična dela so prežeta s humorjem in zabavnimi, včasih celo absurdnimi otroškimi domislicami. Med njegovimi knjigami za otroke ima posebno mesto zbirka o enajstletni deklici Polleke, ki želi postati pesnica. Mednarodni uspeh je dosegel z delom Knjiga vseh stvari, ki je, prevedeno v enajst jezikov, izšlo v trinajstih državah sveta. 

Poleg tega, da je do sedaj za svoje delo prejel številne nagrade, mu je leta 2012 Swedish Arts Council podelil najbolj priznano nagrado v otroški literaturi Astrid Lindgren Memorial Award.

Nagrade

  • Gouden Griffel (zlato pero) (leta 1976 za delo Met de poppen gooien, leta 1979 za delo Krassen in het tafelblad, leta 2000 za delo Naj ljubezen gori kot plamen, amen in leta 2005 za delo Knjiga vseh stvari)
  • Zilveren Griffel (leta 1977 za delo Grote mensen, daar kun je beter soep van koken, leta 1984 za delo Eend voor eend, leta 1988 za delo Tin Toeval en de kunst van het verdwalen/Tin Toeval en het geheim van tweebeenseiland in leta 2002 za delo Met de wind mee naar de zee)
  • Woutertje Pieterseprijs (2003) za delo Ik ben Polleke hoor!
  • Gouden Uil (zlata sova) (2005) za mladinsko literaturo za delo Knjiga vseh stvari
  • Imenovanje za Book Sense 2006 Summer Pick in uvrstitev med najboljših deset mladinskih knjig leta 2006 za delo Knjiga vseh stvari
  • Nominacija za Astrid Lindgren Memorial Award (2006) za mladinsko literaturo
  • E. du Perronprijs (leta 2006 za delo Hoe een klein rotgodje god vermoordde in leta 2007 za delo Het doden van een mens)
  • Nominacija za Andersenovo nagrado (2008)
  • 2012 – Astrid Lindgren Memorial Award

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam