Li Cunxin

Li Cunxin

(Avtor)

Li Cunxin se je rodil leta 1961 kot šesti od sedmih sinov v revni kmečki družini v Novi vasi v komuni Li blizu mesta Qingdao, ki leži na obali severovzhodne Kitajske. Lijevo kmečko življenje v komunistični Kitajski predsednika Maa se je dramatično spremenilo, ko so ga pri enajstih letih izbrali kulturni svetovalci gospe Mao, da bi postal študent na Pekinški plesni akademiji. Po poletnem tečaju v Ameriki, ki se ga je udeležil kot eden od samo dveh izbranih študentov, je prebegnil na Zahod in postal prvi plesalec Houstonskega baleta. Po uspešni baletni karieri je študiral finance. . Zdaj živi v Avstraliji in je umetniški direktor ene izmed edinih treh baletniških hiš (Queensland Ballet - QB) v državi. Je tudi eden vodilnih borznih posrednikov in motivatorjev; najemajo ga največja in najpomembnejša svetovna podjetja, da s svojo zgodbo in sposobnostjo motivira njihove zaposlene. Leta 2009 je bil razglašen za avstralskega očeta leta. Istega leta so po knjigi Zadnji Maov plesalec posneli tudi film, ki ga je režiral Bruce Beresford.

Nagrade

  • Avstralska knjiga leta (2003) za delo Zadnji Maov plesalec
  • Queensland Premier's Literary Awards (2008), Kids Own Australian Literature Award (KOALA) in knjiga leta po mnenju Australian Publishers Association (2008) za otroško verzijo dela Zadnji Maov plesalec s podnaslovom Kmečki princ (The Peasant Prince: The True Story of Mao's Last Dancer)
Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam