Matjaž Pikalo

Matjaž Pikalo

(Avtor)

MATJAŽ PIKALO (1963) je večstranski umetnik, pesnik in pisatelj, glasbenik in igralec, scenarist in dramatik ter prevajalec. Diplomiral je iz etnologije in sociologije kulture na filozofski fakulteti v Ljubljani (1988). Študij je nadaljeval na VIII. univerzi v Parizu (1990/91). Piše za otroke in odrasle. Njegovo prvo delo za otroke je knjiga kratkih zgodb Luža (2001). Istega leta je izšla tudi slikanica Prisluhni školjki z ilustracijami Ane Šalamun. Z isto avtorico je ustvaril še slikanice Samsara, deklica, da ji ni para (2003), Marinamarina ter Misli dobro in modro.Napisal je tri dramska dela za otroke, v katerih je sodeloval tudi kot igralec: Trgovci z novci (2003) in Cirkus Butale (2004) ter Lažnivi Kljukec (2006). Kot igralec (glas) se pojavlja še v televizijskih serijah za otroke Pozabljene pravljice naših babic in Bisergora, igral pa je tudi v gledališki igri za otroke Škrat Tuki-tam in njegove težave (1993) avtorice Eke Vogelnik.Za prvenec-CD otroške pevske skupine Ljubljanski lumpi z naslovom Šolski zvonec (2004) je prispeval več pesmi, med njimi tudi naslovno in druge (Misli dobro in modro, Zakaj moram? …) Za poezijo je prejel mednarodno (drugo) nagrado Pablo Neruda v Trstu (1998) in dobil priznanje na mednarodnem natečaju Arte senza confini za pesem Misli dobro in modro (2004), po kateri so posneli  tudi istoimenski kratek film (2010).  Za Lužo je  prejel nagrado večernica za najboljše mladinsko in otroško delo v Sloveniji (2002). Za isto delo je prejel tudi častno priznanje IBBY Honour List 2004  v Capetownu. Za ilustrirano besedilo za otroke in mladin D'Slamina je dobil drugo nagrado (Schwannenstadt, Avstrijia 2008). Knjiga kratkih zgodb za mladino Vrtnar na jezeru je bila nominirana za nagrado desetnica (2008), za katero so bile nominirane tudi kratke zgodbe o Samsari (2006) in Genija (2010), kratka zgodba Stric Pepi pa je bila razpisana za Cankarjevo tekmovanje (2010), tako kot pred leti roman Modri e (2000). 

Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite http://www.pesnik-pikalo.si/home.asp

Nagrade

  • 1998 – Mednarodna (druga) nagrada Pablo Neruda za poezijo v Trstu
  • 2002 – Nagrada vecernica za najboljše mladinsko in otroško delo (Luža) v preteklem letu
  • 2004 – Prejme častno priznanje IBBY Honour List 2004 za delo Luža, njegova pesem Misli dobro modro dobi priznanje na mednarodnem natecaju za neobjavljene pesmi Calla in poseia – Arte senza confini (Italija) in za slikanico Samsara prejme Ana Šalamun nagrado na bienalu slovenske Ilustracije
  • 2008 – Druga nagrada za ilustrirano besedilo za otroke D'Slamina
  • 2015 - nominacija za desetnico za roman Rdeča raketa

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam