Melina Marchetta

Melina Marchetta

(Avtor)

Melina Marchetta se je rodila leta 1965 v Sydneyju. Po dokončani poslovni šoli se je zaposlila v državni banki (The Commonwealth Bank of Australia) in kasneje v turistični agenciji. Takrat je pridobila zaupanje vase in se odločila za študij pedagogike ter nato poučevala na St. Mary’s Cathedral College do leta 2006. Od takrat naprej pa se popolnoma posveča pisateljevanju. Njeno najbolj znano delo je Kdo si, Alibrandi?, ki je bilo izdano v štirinajstih državah in prevedeno v enajst jezikov ter je prejelo tudi več nagrad. Leta 2000 je avtorica napisala še scenarij po istoimenskem romanu, film pa je prav tako dobil številne nagrade. Melina Marchetta piše tudi kratke zgodbe, večinoma pa ji je ljubše pisanje romanov za mlade. Udeležuje se šolskih in študentskih delavnic na katerih govori o svojih knjigah, sestankov knjižnih klubov v knjižnicah in knjigarnah, podpisovanja knjig in piše blog na katerem obvešča svoje bralce o vsem kar se tiče pisanja in njenih del.

Za več informacij o pisateljici in njenih knjigah obiščite http://www.melinamarchetta.com.au/

Nagrade

  • 1993 – Razglasitev za najboljšo knjigo leta pri Children’s Book Council Of Australia in finalistka za NSW Premier’s Award za delo Kdo si, Alibrandi? 
  • 2004 - Razglasitev za najboljšo knjigo leta pri Children’s Book Council Of Australia za delo Reševanje Francesce
  • 2000 – Najboljši scenarij s strani Film Critics Circle Of Australia, Australian Film Institute Award in New South Wales Premier’s Literary Awards za posodobitev dela Kdo si, Alibrandi?, ter BILBY (Books I Love Best Yearly) – nagrada za najboljšo knjigo leta za delo Kdo si, Alibrandi?
  • Razglasitev za najboljšo knjigo za najstnike pri združenju ameriških knjižnic (American Library Association – ALA) za delo Kdo si, Alibrandi?
  • 2007 – Razglasitev za najboljšo knjigo leta za starejše otroke pri Australian Book Industry Awards – ABIA in finalistka za Qld Premier’s Award za delo On The Jellicoe Road
  • 2008 – Aurealis Award – nagrada za najboljšo knjigo za mladino za delo Finnikin Of The Rock
  • 2009 – Michael L. Printz Award – nagrada za odličnost v mladinski literaturi za delo On The Jellicoe Road in ABIA Award, Aurealis Fantasy Award, finalistka za CBC Award in finalistka za WA Premier’s Literary Award za delo Finnikin of the Rock
  • 2010 – finalistka za Qld Premier’s Award za delo Piskačev sin
Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam