Sally Morgan

Sally Morgan

(Avtor)

Sally Morgan je ena najbolj priznanih avstralskih aboriginskih umetnic in pisateljic. Rojena je bila leta 1951 v Perthu v Zahodni Avstraliji kot najstarejša izmed petih otrok. Že v otroštvu je čutila, da je drugačna od drugih otrok, predvsem zaradi svoje temne polti, saj so njeni predniki prvobitni prebivalci Avstralije – aborigini ljudstva Palku. Diplomirala je iz psihologije, trenutno dela kot profesorica umetnosti na University of Western Australia ter direktorica Centra za zgodovino in umetnost prvotnih prebivalcev Avstralije (Centre for Indigenous History and Arts) na University of Western Australia.
Izkušnje skritega porekla in neprestano iskanje svoje identitete so botrovali izidu njenega knjižnega prvenca (1987), avtobiografskega romana My place (V objem korenin). Zgodba treh generacij je takoj doživela izjemen uspeh in samo v Avstraliji so izdali več kot pol milijona izvodov. Izšla je tudi v mnogih državah v Ameriki, Evropi in Aziji. Njena druga knjiga, Wanamurraganya: The Story of Jack McPhee (Wanamurraganya: Zgodba Jacka McPheeja), je izšla leta 1989. Sally Morgan piše tudi otroške knjige, ki jih sama ilustrira. Mednarodno priznana je namreč tudi kot likovna umetnica, njena dela z aboriginskimi motivi se nahajajo v številnih javnih in zasebnih zbirkah. Pisateljica je za svoje knjižno delo prejela številne nagrade, med drugimi tudi nagrado avstralske Komisije za človekove pravice in enakost in leta 1990 Order of Australia Book Prize.

Nagrade

  • 1987 – Human Rights Literature And Other Writing Award za delo V objem korenin 
  • 1988 – Literarna nagrada za neleposlovje pri Western Australia Week za delo V objemu korenin
  • 1989 – Human Rights Literature And Other Writing Award za delo Wanamurraganya: Zgodba Jacka McPheeja
  • 1990 – Order Of Australia Book Prize za delo V objem korenin
  • 1998 – Notable Book, Children's Book Council
  • 2012 – Notable Book, Children's Book Council of Australia

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam