Sebastijan Pregelj

Sebastijan Pregelj

(Avtor)

Sebastijan Pregelj je slovenski pisatelj, rojen 1970 v Ljubljani. Diplomiral je iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1991 objavlja zgodbe v literarnih revijah. Izdal je 4 zbirke kratke proze in 7 romanov. S petimi romani je bil finalist za nagrado Kresnik - nagrado za najboljši roman leta, ki jo podeljuje časnik Delo. Za roman v Elvisovi sobi je leta 2020 prejel Cankarjevo nagrado.

Prevodi njegovih romanov redno izhajajo v nemškem jeziku. V sodelovanju z Gašperjem Troho je nastal vodnik Literarne poti Ljubljane, ki je izšel tudi v angleškem prevodu.
Od leta 2014 nastajata seriji zgodb za mlajše bralce. Zgodbe s konca kamene dobe so postavljene v čas koliščarjev, dogodivščine duha Babujana in prijateljev pa se dogajajo tu in zdaj. Oba dela Babujana sta izšla tudi v nemškem prevodu. Prvi in drugi del Zgodb s konca kamene dobe sta bila nominirana za desetnico, nagrado, ki jo DSP podeljuje za najboljše otroško oziroma mladinsko delo, šesti del, Vrnitev, pa je leta 2021 prejel večernico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo minulega leta.
Pregelj je član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Živi in dela v Ljubljani.

i.

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam