-10% popusta v času sejma. Vpišite kodo KNJIZNISEJEM10
Balada o drevesu
Print Facebook Mateja Gomboc

Balada o drevesu

23,95 EUR (mehka vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna
27,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Roman je napisan v obliki prvoosebne pripovedi/izpovedi gimnazijke Ade, ki jo nekega torka doleti tragedija – njen fant Majk stori samomor. Ada prihaja iz urejene, a nekoliko hladne družine – dekle ima občutek, da sta starša sama sebi dovolj in v zvezi s hčerama le opravljata starševske dolžnosti. Ima pa topel odnos z mlajšo sestro, pa čeprav je le-ta njeno nasprotje – brezskrbna in družabna, zanjo je vse enostavno. V nasprotju z njo je Ada pretirano zaskrbljena, kot vrhunska violinistka pa za druženje niti nima časa. Najbližja ji je govorica glasbe in njenega inštrumenta, kar v osnovni šoli kmalu postane podlaga za zbadanje med vrstniki. V srednji šoli ji gre po tej plati bolje, a zares vse spremeni šele Majk, karateist in kitarist, ob katerem je zmožna zaživeti tudi nekoliko drugače. Dokler nekega dne on ne odide, Ada pa spet ostane sama. Sama z množico vprašanj, z občutkom krivde in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Zakaj, zakaj, zakaj? Skozi pripoved se pred bralcem počasi izrisuje njuna (izjemno lepa) ljubezenska zgodba, pa tudi njune življenjske zgodbe pred njo, med drugim tudi Majkove psihične težave. Balada o drevesu je pretresljiva, izjemno močna knjiga o spopadanju z izgubo, poskusu sprejemanja nesprejemljivega in razumevanju nerazumljivega.

Roman sklepa spremna beseda psihologinje Janje Istinič, v kateri o samomoru spregovori tako s poklicnega vidika kot tudi iz osebne izkušnje.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Knjiga je prejela nagrado desetnica 2022.

Kategorije: Srednješolci
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Mladinski roman
Priporočena starost: 15+
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 264 strani
Dimenzije: 135 mm x 200 mm x 18 mm
ISBN 13: 9789612725808
Datum izdaje: oktober 2022
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 238 strani
Dimenzije: 155 mm x 235 mm x 23 mm
ISBN 13: 9789612724603
Datum izdaje: maj 2021

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam