Cesar in roža
Print Facebook Bina Štampe Žmavc

Cesar in roža

Kitajska

24,95 EUR (trda vezava)
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna
  • Desetnica 2010
  • Večernica 2009 Bini Štampe Žmavc
  • Plaketa Hinka Smrekarja za ilustracijo Alenki Sottler
  • Bele vrane 2011, Mladinska knjižnica v Münchnu (White Ravens 20011, Internationale Jugendbibliothek München) 
  • Častna lista IBBY (IBBY Honour List)

Avtorica se v knjigi Cesar in roža loteva starih pravljičnih motivov z ironično distanco in z zvitimi zasuki presega bralčev horizont pričakovanja. Na ta način v formo klasične pravljice vnese prvine sodobnega, kar ilustratorka Alenka Sottler s pridom izkoristi ter pisateljičin zasuk od klasičnega k sodobnemu in od naivnega h kritičnemu še potencira. Z imenitnimi ilustracijami, s katerimi raziskuje v povsem novi, izvirni in vznemirljivi likovni smeri, v pravljico tudi na vizualni ravni vnaša elemente ironične distance in nakazuje eno od možnih branj – sodobno in kritično. Vsa besedila poleg naštetega odlikuje tudi razkošen, blagozvočen jezik Bine Štampe Žmavc, ki skupaj z ilustracijami poskrbi, da je knjiga Cesar in roža ne samo lepa, pač pa tudi zelo posebna.

Gre za zbirko devetih pravljic, v katerih nastopajo klasični pravljični junaki (cesarji, kraljične, spletične, princi, žabe itd.), ki pa so takšni samo na prvi pogled. V resnici jih avtorica postavi v povsem nove, domišljijsko bogate situacije (nekatere so celo prav moderne – v pravljici Mobilnik srca si princ in princesa na primer pošiljata sms sporočila), v katerih se znajdejo vsak po svoje. Za ene se konča srečno, za druge malo manj, v vsakem primeru pa so  zgodbe vseh junakov skrivnostne, napete, polne zanimivih preobratov in posrečenih domislic.

Ilustrator: Alenka Sottler
Kategorije: Prvo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 80 strani
Dimenzije: 210 mm x 280 mm x 30 mm
ISBN 13: 9789616630003
Datum izdaje: januar 2009

Recenzije

Bina Štampe Žmavc: Cesar in roža

Bina Štampe Žmavc: CESAR IN ROŽA (ilustracije Alenka Sottler), 01.03.2011

Iz obrazložitve žirije, ki je knjigi podelila večernico, najpomembnejšo slovensko nagrado za mladinsko literaturo:

'Knjiga Cesar in roža Bine Štampe Žmavc je v svojih tematskih, motivnih in fabulativnih komponentah na videz zbirka pravljic - ki pa se kmalu izkaže za zanimivo demitizacijo same pravljičnosti. Tovrstno problematičnost današnje, sodobne pravljičnosti avtorica razgalja z manjkanjem mitske utemeljenosti življenja, z manjkanjem stika s svetim, z arhetipskim, skratka s profanizacijo tako tradicionalnih pravljičnih tem in motivov kot tudi s profanizacijo same človečnosti. Točka, v kateri bi človeško samozavedanje in samoprepoznavanje moralo biti utemeljeno v svoji mitski privzdignjenosti ali poglobljenosti v odrešujočo vrednoto ali svetost, torej točka, v kateri bi se lahko porajala tudi tradicionalna pravljičnost, boleče manjka. Ravno ta boleča razčaranost svetega v grenko ironičnost ali izpraznjenost pravljičnega fabulativnega ter tematskega in motivnega okolja pa v vsaki posamezni zgodbi posebej in v zbirki kot celoti s svojo estetsko učinkovitostjo bralca opozarja in drami iz njegove sodobne odtujenosti in sekundarnosti.'

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam