-10% popusta v času sejma. Vpišite kodo KNJIZNISEJEM10
Čudni kvantni svet
Print Facebook Tina Bilban

Čudni kvantni svet

29,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

VSEBINA

Avtorica, kot sama pravi, v knjigi dregne prav v središče čudnosti kvantnega sveta. Predstavi nenavadne rezultate kvantnih poskusov in znanstvene opise kvantnega sveta in ob tem razloži tudi vse manj znane pojme. Ponudi možne razlage čudnosti kvantnega sveta, ki se po natančnem filozofskem premisleku sestavi v novo podobo sveta, ki ni nič bolj čudna kot slika klasične fizike, zahteva pa opustitev nekaterih starih prepričanj. Večji del knjige sledi Bohrovemu  razumevanju kvantnega sveta, na koncu pa predstavi še nekaj drugih pogledov oz. interpretacij kvantne čudnosti.

O DELU

Gre za znanstveno monografijo o kvantni mehaniki, ki pa se predmeta svoje obravnave loti tako postopoma, sistematično in jasno, da vsekakor nagovarja tudi širšo javnost, ki se zanima za znanost, še posebej za naravoslovje in filozofijo. Osem poglavij spremljajo mini stripi Izarja Lunačka, ki z inteligentnim humorjem poskrbijo za zabavne predahe od osredotočenega branja.

Zapleteni svet kvantne mehanike je razložen sistematično in jasno. Knjiga lepo prikaže tudi zanimivo povezavo med fiziko (naravoslovjem) in filozofijo.

Tina Bilban je kot podoktorska raziskovalka več let delovala v skupini prof. dr. Antona Zeilingerja, ki je v letu 2022 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Anton Zeilinger je, skupaj z Alainom Aspectom in Johnom Clauserjem prejel nagrado za poskuse s prepletenimi delci, ki so bistveno vplivali na razumevanje kvantnega sveta, odpirajo pa tudi nove poti za tehnološki razvoj. Zanimanje Antona Zeilingerja za temeljna vprašanja, o tem kakšen sploh je kvantni svet in kako ga lahko spoznamo, je odprlo mesto za filozofa znanosti, ki ga je v letih 2009 - 2012 zasedla dr. Tina Bilban. V tem času se je z dr. Zeilingerjem in drugimi zainteresiranimi fiziki redno srečevala na filozofsko-fizikalnih debatah. Ta dialog je bistveno vplival na nastanek knjige Čudni kvantni svet. Verjame pa, da so njune debate vplivale tudi na filozofske poglede dr. Zeilingerja. Knjiga Čudni kvantni svet prinaša razlago temeljnih pojmov, za katere so letošnji nagrajenci prejeli Nobelovo nagrado - od prepletenih kvantnih delcev do teleportacije, od kvantnih poizkusov do interpretacije kvantnega sveta, ki jo je na podlagi svojega raziskovanja razvil prof. Zeilinger. Po branju Čudnega kvantnega sveta ne boste le razumeli, za kaj je bila podeljena letošnja Nobelova nagrada, temveč tudi, kako pomemben je dialog med fiziko in filozofijo ter radovednost, ki, kot je v prvem intervjuju ob prejemu nagrade povedal Anton Zeilinger, poganja raziskovanje na področju kvantne mehanike.

Ilustrator: Izar Lunaček
Kategorije: Stvarna literatura in priročniki, Srednješolci
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 152 strani
Dimenzije: 155 mm x 225 mm x 14 mm
ISBN 13: 9789612725259
Datum izdaje: februar 2022

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam