iBoy
Print Facebook Kevin Brooks

iBoy

Trda vezava razprodana!

Tom Harvey je čisto navaden najstnik iz blokovskega naselja v južnem Londonu, ki živi s svojo babico, hodi v šolo in mu je všeč soseda Lucy. Njegovo življenje pa se v pičlem trenutku, ko mu s tridesetega nadstropja bloka v glavo prileti iPhone, drastično spremeni. Ko se po sedemnajstih dneh zbudi iz kome, začne ugotavljati, da ni vse tako, kot je bilo. Koščki iPhona, ki jih kirurgi niso mogli odstraniti iz njegovih možganov, niso samo drobci stekla in plastike, ampak začuda še vedno funkcionalni delci, zaradi katerih Tom razvije lastnosti, ki ga domala čez noč uvrstijo na seznam superjunakov. Tom ni več samo Tom, postane iBoy.

Svoje nove iSposobnosti kaj hitro vpreže, ko se odloči, da bo odkril, kdo je tistega dne, ko je sam dobil v glavo telefon, posilil Lucy in pretepel njenega brata Bena. Sumi, da so vpleteni Vrani, tolpa, ki vlada tistemu delu naselja, kjer živi tudi sam. Zaplete se v nevarno igro, ki se skoraj tragično konča.

Roman iBoy je sodoben znanstvenofantastični triler s primesjo ljubezenske zgodbe. Avtor v besedilo vključuje sodobno tehnologijo (internet, pametno telefonijo, računalniške vdore ipd.), filozofijo (v obliki moralnih dilem, s katerimi se srečuje glavni junak), vzporedno s tem, ko Tom vedno bolj obvladuje svoje nove sposobnosti. Poglavja so oštevilčena po binarnem sistemu, kar je povsem v skladu z vsebino in bo še posebej privlačno za računalniške navdušence. 

Tomovo početje, ko postane skrivnostni maščevalec Vranjega mesta, pa sproža številna zelo resna vprašanja, zaradi katerih roman ni zgolj še ena zgodba o superjunaku, ki se ne sme razkriti ljubljenemu dekletu. Kako je z maščevanjem? Je to sploh lahko pravično? Je zlo oziroma izpostavljenost temu nalezljiva? Lahko postaneš nanj imun? Tom se v nekem trenutku sprašuje, ali lahko živi s tem, da je kot iBoy neusmiljen, da ljudem povzroča bolečino in celo krši zakon. Čeprav imajo njegovi možgani dostop do vsega znanja na tem svetu, ker se lahko kadarkoli povežejo z internetom in svetovnim spletom, pa so odgovori, do katerih se dokoplje, nekaj vredni le takrat, ko resnični Tom ve, kaj narediti z njimi. V junakovem preklapljanju med iBoyem in navadnim Tomom se skriva razkol, ki njegovo življenje dela še bolj zapleteno.
Vzporedno z akcijsko napetim delom romana pa se med Tomom in Lucy počasi razvija vez, ki iz prijateljstva iz otroštva prerašča v nekaj več. Ta odnos je še posebej zanimiv zato, ker klije v skorajda sovražnem okolju, saj Lucy okreva po brutalnem skupinskem posilstvu, ki jo je za vedno zaznamovalo.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

Prevod: Meta Osredkar
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: Velika Britanija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 345 strani
Dimenzije: 135 mm x 205 mm x 30 mm
ISBN 13: 9789612721442
Datum izdaje: marec 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam