Kako je odraščal komik
Print Facebook Jonas Gardell

Kako je odraščal komik

Dvanajstletni Juha odrašča v predmestju Stockholma. Je razredni klovn in njegovo poslanstvo je zabavanje sošolcev (med odmori, na »veselih uricah«) s skeči, smešnimi zgodbami, šaljivimi pesmicami in vici, globoka želja, ki se skriva za njegovo zabavljaško masko, pa je, da bi ga imeli radi, da bi bil sprejet in priljubljen.

Po spletu okoliščin nazadnje Juha, Jenny in Thomas, razredni grešni kozel za zasmehovanje in norčevanje, celo nesmiselno pretepanje, pristanejo skupaj kot trije izobčenci. Čeprav so na hierarhični lestvici priljubljenosti pristali povsem na dnu, pa vseeno ne pozabijo, kako malo je v resnici treba, da se lahko imaš lepo. 

Toda vsako obdobje v življenju se enkrat zaključi in tudi naši junaki končajo drugo triletko, njihova skupna pot pa se razcepi. Juha si ničesar ne želi bolj kot pobegniti nekam drugam, stran od malomeščanskega mesteca, ki ga duši. In čeprav mu to kot odraslemu uspe, postane celo uspešen komik, se nekatere stvari nikoli ne spremenijo.

O delu

Roman je sestavljen iz dveh pripovednih pramenov; v prvem tretjeosebni pripovedovalec pripoveduje zgodbo o odraščanju mladega Juhe, v drugem pa že odrasli Juha v prvi osebi razmišlja o svojem otroštvu in piše pisma sošolcu Thomasu. Slog je preprost, stavki večinoma kratki, a jim zato ne manjka dinamike in čustvene silovitosti, ki se mestoma meša z ironijo in svojevrstnim humorjem. Gardell je mojster subtilne psihološke karakterizacije literarnih oseb, in čeprav piše o najstnikih in nadvse uspešno orisuje njihovo odraščanje, ne zapade v pootročenje diskurza.

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

Prevod: Nada Grošelj
Kategorije: Leposlovje za odrasle, Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: Švedska
Zvrst knjige: Roman
Priporočena starost: 15+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 246 strani
Dimenzije: 155 mm x 235 mm x 25 mm
ISBN 13: 9789612722050
Datum izdaje: februar 2016

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam