Ukulele jam
Print Facebook Alen Mešković

Ukulele jam

17,95 EUR (mehka vezava)
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna

Mladost je norost, in tako jo želi živeti tudi Miki. A znajde se v neki popolnoma drugačni norosti, ko se z njegovim starši poletnega dne 1992 iz Bosne po dolgi avtobusni vožnji znajdejo v begunskem centru ob hrvaški obali. Kljub diskriminaciji in nenehnim obiskom Hrvaške policije, Miki skuša živeti normalno najstniško življenje. Druži se s prijatelji, sanjari o puncah in seksu, pije bambuse in občasno ušpiči kakšno neumnost. Uteho mu pomeni glasba. Najprej tista, ki jo je poslušal brat Neno, potem pa heavy metal v priljubljenem klubu Ukulele ...

Ukulele Jam je zgodba o preživetvenem instinktu mladostnika na s sovraštvom prežetem Balkanu. Čeprav gre za roman, je bralcu takoj jasno, da temelji na osebnih avtorjevih izkušnjah. Nikakor pa ne gre za vojni roman, saj vojni čas predstavlja zgolj ozadje za psihološko prekanjeno in humorno zgodbo o preizkušnjah mladosti, o iskanju identitete, o prvih ljubeznih. Slog pisanja je izbrušen, jedrnat, pisatelj pa nikoli ne zaide v patos.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

 

Delo je prejelo priznanje zlata hruška za najboljšo prevodno mladinsko knjigo. 

Prevod: Damijan Šinigoj
Kategorije: Leposlovje za odrasle, Srednješolci
Poreklo: Danska
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 384 strani
Dimenzije: 150 mm x 230 mm x 34 mm
ISBN 13: 9789612721756
Datum izdaje: marec 2015

Recenzije

Alen Mešković: Ukulele jam

Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, 26.06.2015

Miki se ničesar na svetu ni tako veselil kot poletja 1992. Končal bi osemletko in se vpisal na gimnazijo, brat Neno bi dokončal fakulteto in se vrnil domov. Oče naj bi šel v zaslužen pokoj. Kot pika na i pa mu je Neno obljubil, da ga nauči voziti avtomobil. A potem so prišli Srbi z lopatami, opremo in puškami. Vkopali so se vzdolž nasipa in reke in začeli streljati na drugo, bošnjaško stran. Miki je lahko do frontne črte vrgel kamen. Mikijeva bošnjaška vas se je znašla globoko v srbskem ozemlju. Kaj kmalu je bila zadeta tudi sosedova hiša. Miki in njegova družina so postali begunci. Miki, oče in mati so se nastanili v begunskem centru na hrvaški obali, starejši brat Neno pa je pristal v srbskem ujetništvu. V Centru v Majbulah oče in mati nemočno vijeta roke in poslušata novice po radiu. Miki pa si kljub nemogoči situaciji želi življenja, kot si ga je predstavljal pred izbruhom vojne. Večina drugih je pobegnila, takoj ko se je začelo streljanje, oni so imeli čas vzeti leviske. Mikiju preostanejo le cunje iz Rdečega križa. V uteho mu je predvsem glasba, ki jo je poslušal njegov oboževani brat. Najde si tudi prijatelje in prve poletne simpatije. Ko nastopi jesen, čas za v šolo, spozna, da je tretjerazredni državljan. Nima hrvaškega državljanstva in ne denarja za vpis v šolo. Žarek upanja na Mikijevo družino posije poleti 1994. Zgodba temelji na osebnih izkušnjah avtorja, ki je iz mladega begunca postal cenjen danski pisatelj.

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam