Vrtiljak
Print Facebook Tone Pavček

Vrtiljak

27,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

O DELU

Gre za novo izdajo pesniške zbirke Vrtiljak Toneta Pavčka, ki je prvič izšla leta 1965 z ilustracijami Štefana Planinca. V tokratni izdaji smo prvotno avtorjevo spremno besedo (usmerjeno tudi v prihodnje ustvarjanje, ki je za pesnika žal končano) nadomestili z enkratno spremno besedo njegove hčere, prav tako pesnice, pa tudi pisateljice in igralke Saše Pavček, ki je v svojem besedilu ne samo zelo osebna, pač pa tudi navdihujoča in s svojimi skrbno izbranimi besedami naredi pravo reklamo za poezijo nasploh.

Pavčkova pesniška knjiga je tematsko raznolika, ustavi se ob prvem šolskem dnevu, ob različnih poklicih, pa ob prvem zobu, ki postane družinska velesenzacija, popiše sončen sprehod v Tivoli, nam predstavi pogumno Lenko, deklico, ki zna že sama k babici (in nazaj), preizkuša različne besede, tudi tako puščobne, kot so „čistoča“, „tihobodi“ in „hitrospat“, celo o krofih zna pisati.

Pri tem je vseskozi besedno, pa tudi miselno igriv in hudomušen. Ob besedilih se nenehno čutita naklonjenost otrokom in posluh zanje, kar je še ena nadčasna dimenzija Pavčkove poezije, ki se zato z lahkoto ponuja tudi sodobnemu bralcu. Sploh v novi likovni preobleki, za katero je poskrbel aktualni prejemnik nagrade Kristine Brenkove, Igor Šinkovec. Tudi tokrat je pokazal, da mu je blizu duhovitost, rad se igra s perspektivami, na ilustracijo večkrat vključi kakšen stripovski oblaček, s svojimi podobami pa nas zna tudi presenetiti ali nanje podtakniti kaj zabavnega.

"Vse pesmi, ki ste jih prebrali, ali pa so vam jih brali drugi, ostanejo v vas. Morda se jih čez leta ne boste več spominjali, toda pesmi bodo kar same poskrbele za to, da se naselijo nekje v vaši duši in vi boste zato sprejemali življenje bolj odprto in igrivo. Sebe boste jemali manj strogo in zares, to pa je pravi blagodat, saj se boste veliko več smejali."  (Iz spremne besede Saše Pavček)

Ilustrator: Igor Šinkovec
Kategorije: Poezija, Slikanice, Prvo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Poezija
Priporočena starost: 9+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 57 strani
Dimenzije: 195 mm x 275 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612724788
Datum izdaje: september 2021

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam