Dnevnik iz bunkerja

Kevin Brooks

Redna cena:
27,95 EUR (trda vezava)

Prevod: Meta Osredkar
Zvrst: Roman
Kategorije: Leposlovje za odrasle, Srednješolci, Zlate hruške, Prevedene
Obseg: 260 strani
Dimenzije (v mm): 155 mm x 235 mm x 25 mm
ISBN13: 9789612722043
Datum izdaje: november 0001
Vezava: trda vezava
Poreklo: Velika Britanija


Opis:

Linus Weems se zbudi v podzemnem bunkerju, potem ko ga je neznanec zvabil v kombi in ga omamil s kloroformom. Ker je njegov oče precej slaven, najprej pomisli, da ga je neznanec ugrabil zaradi odkupnine. Kmalu po njegovem prihodu v bunker začnejo z dvigalom, ki je edini dostop in izstop iz podzemne ječe, prihajati še drugi ugrabljenci, dokler jih ni naposled šest in so zasedene vse sobe.

Linusu se pridružijo še devetletna Jenny, mlada in arogantna Anja, poslovnež srednjih let Bird, odvisnik Fred, ki je gromozanski moški, in Russell, starejši temnopolti moški, za katerega se izkaže, da je znani fizik in da ima možganski tumor. Skupina hitro spozna, kakšna so pravila igre. Ugrabitelj jih namreč nadzira prek kamer, vsak prestopek pa kaznuje bodisi z odtegnitvijo hrane, svetlobe ali pa z drugimi neprijetnimi sredstvi.

Linus nenehno razmišlja o tem, kako bi lahko pobegnili iz bunkerja, tudi ostale pripravi do tega, da se začnejo dobivati in skrivaj, da jih ugrabljenec ne bi slišal, razpravljati o mogočih načinih pobega ...

O delu

Roman Dnevnik iz bunkerja je s svojim izidom dvignil precej prahu v Veliki Britaniji, zagotovo pa še več po tem, ko je prejel prestižno nagrado Carnegie Medal. Britanski The Telegraph z očitki začenja že v samem naslovu, ki je zastavljen kot vprašanje, zakaj bi si kdo želel, da najstniki berejo takšne knjige, nadaljuje pa s tem, da gre za nevarno in nizkotno zgodbo, saj vsebuje teme, kot so odvisnost od heroina, poskus posilstva, mučenje in umor.

The Guardian je v svojem pisanju o romanu bolj objektiven in bistveno manj negativno nastrojen, med drugim pa podaja tudi utemeljitev komisije, ki je roman nagradila. Komisija je poudarila, da je avtor v knjigi ustvaril povsem verodostojen svet s prepričljivo pripovedjo, verjetnimi literarnimi osebami in pisanjem, ki izstopa po svoji odličnosti. Helen Thompson, članica odbora za podelitev nagrade pa se je številnim očitkom postavila v bran z izjavo, da je Dnevnik iz bunkerja »zagotovo knjiga, za katero bi se Carnegie moral zavzemati – veličastno napisana, razpoloženjska in dobro sprejeta pri bralcih«. Poudarila je tudi, da mladi knjigo kar požirajo.

Delo je prejelo prestižno nagrado Carnagie Medal Award.

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.