Nihče čez črto!

Isabel Minhós Martins

Redna cena:
24,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Bernardo P. Carvalho
Prevod: Katja Zakrajšek
Zvrst: Slikanica, Igroknjiga
Kategorije: Igroknjige, Slikanice, Prvo triletje OŠ, Zlate hruške, Prevedene
Obseg: 32 strani
Dimenzije (v mm): 225 mm x 265 mm x 9 mm
ISBN13: 9789612723613
Datum izdaje: september 2019
Vezava: trda vezava
Poreklo: Portugalska


Opis:

General bi bil rad glavni, zato se odloči, da bo junak te zgodbe. Če si glavni v knjigi, imaš moč, da odločaš, kaj bo na vsaki desni strani. In to je – nič! Strani morajo biti prazne, da lahko general vstopi v zgodbo, kadarkoli se mu zahoče. Njegova zvesta četica stražarjev skrbi za to, da bo zahteva obveljala. Liki se, osupli nad nesmiselnim ukazom, zberejo na meji, ki ločuje levo in desno stran knjige. Pa zdaj? Kako se bo zgodba nadaljevala?

O DELU

Ta čudovita, vizualno bogata in igriva mojstrovina portugalskih avtorjev Isabel Minhós Martins (besedilo) in Bernarda P. Carvalha (ilustracije) v svoj kaos bralca dobesedno posrka in ga pospremi na miren protest proti avtoritarnemu vodji. S svojim glavnim zapletom prečkanja meje odpira vprašanja svobode in nadzora. Sporočilo je jasno: nihče – in to velja tudi za duhove, vesoljce, astronavte, živali in prebivalce maminih trebuhov – ne bo prenašal nikakršne nepravičnosti. Zgodba je dobra iztočnica za pogovore o prerekanju na otroških igriščih, šolske razprave o konfliktih in ne nazadnje o današnji družbeni realnosti, v kateri imamo kar nekaj voditeljev, podobnih generalu Alkazarju. 

Poleg glavne zgodbe v knjigi sledimo številnim drugim. Kaj imata za bregom roparja? Kdo je najmlajši v druščini? Kaj namerava duhec Bu? Zabave in smeha zagotovo ne bo manjkalo, mali uporniki bodo navdušeni. Vendar otrokom knjige ne dajte, če jih ravno učite discipline, ker je ta eno samo kršenje pravil!

Slikanica je požela kup nagrad! Med drugim leta 2015 portugalsko nacionalno nagrado za najlepše ilustrirano otroško knjigo in leta 2017 nemško nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis za najboljšo slikanico.