Ponikalnice

Miroslav Košuta

Redna cena:
24,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Suzana Bricelj
Zvrst: Slikanica
Kategorije: Prvo triletje OŠ, Zlate hruške
Obseg: 44 strani
Dimenzije (v mm): 185 mm x 245 mm x 15 mm
ISBN13: 9789612722715
Datum izdaje: november 2017
Vezava: trda vezava
Poreklo: Slovenija


Opis:

Tika taka, tika taka,
strumno z urami koraka,
če pa ura obstoji,
on kar sam naprej hiti.

Hiti tudi med prebiranjem sveže in razgibane zbirke ugank Miroslava Košute, ki jo je spretno ilustrirala Suzi Bricelj. Švigajoči verzi brez predaha nizajo vedno nove podobe in burijo domišljijo bralcev. Dragocena skrinjica s platnicami bo marsikomu delala družbo, ga razveseljevala z lepoto in z njim delila znanje, ki bo polnilo brezskrbne ure samote.

O delu

Zbirka ugank Prešernovega nagrajenca Miroslava Košute posega na različna področja oziroma se loti različnih tem – kraških pojavov, morskega sveta, vozil, živali, orodja, oblačil, bolj abstraktnih pojmov itd. Njihova odlika je vsekakor to, da pogosto funkcionirajo kot polnokrvna, drobna, tehnično izpiljena rimana poezija. Pojme, ki jih mora bralec uganiti, avtor opisuje sveže in inventivno ter nanje pogleda z zanimivih zornih kotov. Že omenjeni raznovrstnost in vsebinska razgibanost pa poskrbita za to, da bo v knjigi lahko vsak našel kaj zase. Rešitve pomagajo (po)iskati tudi ilustracije Suzi Bricelj, ki različne pojme oziroma odgovore na različne uganke vsakič znova povezujejo v zanimivo celovito podobo.

Delo je prejelo znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA in bilo nominirano za nagradi desetnica in večernica.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.