Pred ogledalom

Eva Janikovszky

Redna cena:
23,95 EUR (trda vezava)

Ilustrator: Tibor Karpati
Zvrst: Ilustrirana knjiga
Kategorije: Drugo triletje OŠ, Tretje triletje OŠ, Zlate hruške
Obseg: 32 strani
Dimenzije (v mm): 230 mm x 140 mm x 10 mm
ISBN13: 9789612723187
Datum izdaje: oktober 2018
Vezava: trda vezava
Poreklo: Madžarska


Opis:

Lahko se še tako pripravljaš, nič ne pomaga. Ko te zadene, si pečen. Stojiš pred ogledalom in se sprašuješ, če si to res še ti. Še lani si bil čisto v redu, danes si neverjetno grozen, prava spaka. Nič na sebi ti ni več všeč. Najstnik se spopada s spremembami, s katerimi ga preseneti telo. Njegov obraz ni več enak, njegove oči, usta, roke, noge ga spravljajo v obup. Jasno, da ga Kati ne opazi, ko pa je postal tako čuden. Poleg tega vanj renčijo še odrasli: »Kaj pa zdaj tako neumno buljiš?« ali pa »Tebi govorim, mulo, ne steni, nikar se tako zdolgočaseno ne spakuj!«

Kako preživeti odraščanje? Bo kdaj bolje? Knjiga o pasteh pubertete, ki te spomni, da v zosu še zdaleč nisi sam.

O DELU

Tako kot pri večini del Éve Janikovszky se tudi v knjigi Pred ogledalom srečamo z eno njenih ljubših tematik – odnosom med vrstniki ter prigodami in zablodami iz običajnega življenja. S samosvojim smislom za ubesedovanje in humorjem se vživlja v občutke fanta, ki mu puberteta spodmakne tla pod nogami.

O AVTORJU

Madžarska pisateljica Éva Janikovszky (1926–2003) je študirala filozofijo, etnografijo ter madžarsko in nemško književnost. Študij je nadaljevala v Budimpešti (psihologijo in sociologijo) in se leta 1950 zaposlila kot učiteljica. Od leta 1953 do upokojitve leta 1987 je delala za madžarsko založbo Móra, večino časa kot odgovorna urednica. Bila je predsednica madžarske sekcije IBBY in predsednica sekcije za otroško književnost madžarskega društva pisateljev. Prvo knjigo je objavila leta 1957, v svoji dolgoletni karieri pa jih je napisala več kot trideset, ki so bile prevedene v 35 jezikov. Pisala je tudi za časopise in revije, filmske scenarije in redno gostovala v televizijskih in radijskih oddajah. Veliko njenih knjig so priredili v risane in TV-filme.

O ILUSTRATORJU

Tibor Kárpáti (1978) je leta 2006 doktoriral iz grafičnega oblikovanja. Redno sodeluje z založniki otroške književnosti, svoja dela pa objavlja v publikacijah The New Yorker, The Boston Globe, MIT Technology Review, GQ, Wired, Architectural Digest, Glamour, Vogue, Allure in drugih. Razstavljal je v številnih državah, poleg rodne Madžarske, tudi v Belgiji, Franciji in ZDA. Za svoje ilustracije je na Madžarskem prejel več nagrad, med drugim diplomo za najlepšo madžarsko knjigo 2013 in nagrado IBBY za ilustratorja leta 2013.